maandag 5 mei 2014

Hart hangerBeste lezers,

Wat leuk dat jullie mijn blog bezoeken!
Op de foto zien jullie mijn “hart hanger”. In mijn eerste blog,  leg ik uit hoe ik deze hanger heb gemaakt.

Werkwijze:
Ik heb 20 gram zilverklei uitgerold op een stuk teflonfolie tussen twee witte latjes (1,5mm).
De klei heb ik dusdanig uitgerold dat ik daar later een hartvorm uit kan steken met een uitsteker. Vervolgens heb ik de klei met een kleilomer in 4 reepjes gesneden. Deze hoeven niet even breed te zijn. Dat geeft juist een wat speelser effect.
Elk reepje heb ik voorzien van een ander reliëf met een structuurplaatje of stempel . 
Om te zorgen dat de klei niet in het reliëf blijft plakken heb ik het reliëf eerst ingesprayd met anti- plak formule.
Na het aanbrengen van het reliëf zijn de reepjes iets vervormd. Om alle delen netjes aan elkaar te kunnen plaatsen heb ik de reepjes nogmaals recht afgesneden.
Met een penseeltje en water heb ik alle reepjes een voor een aan elkaar geplakt en goed maar zachtjes aangedrukt.
Met een hart uitsteker heb ik de vorm uitgestoken. Alle randjes en oneffenheden heb ik weggewerkt met een penseeltje en water.
De klei die ik na het uitsteken overhoud maak ik vochtig met gedistilleerd water en verpak ik daarna met huishoudfolie met daar omheen een (baby)lotiondoekje in een luchtdicht plastic bakje. Deze restjes kan ik weer gebruiken voor een volgend project.
Nadat ik de hanger heb laten drogen in de (huishoud)oven op 100 graden heb ik met spuitpasta, waar nodig, de naden aan de achterkant gevuld om een glad effect te krijgen.
Met behulp van een rietje heb ik twee Bail backs gemaakt die ik met spuitpasta op de achterkant heb bevestigd, zodat het collier door twee oogjes gaat en de hanger mooi recht hangt.
Nadat ik de hanger nogmaals in de droogoven heb laten drogen op 100 graden heb ik de hanger mooi glad afgewerkt met schuurpads.
De hanger heb ik 15 minuten afgebakken op 800 graden.
Na het afkoelen is de hanger gepolijst met polijstborstel en schuurpads. Na een badje in zwavellever, wordt het zilver gezwart. Daarna heb ik met een schuurpad het zwart zoveel weggehaald tot dat het alleen nog in de diepere delen van het reliëf zichtbaar is. Hierdoor komt het reliëf mooi tot uiting. Tot slot heb ik de hanger opgepoetst met polijstpasta en poetsdoek.

Gebruikte materialen:

ACS klei 2 x 10 gram (ZA-0273),
Spuitpasta met spuitmondje (ZA-0280),
Zwavellever (ZF-038),
Schuurpad grijs (320-600) grof (ZR-059),
Schuurpad paars (800-1000) medium (ZR-060),
Schuurpad groen (1200-1500) fijn (ZR-061),
Anti-plak fomule (ZF-039),
Polijstpasta (ZF-311)


1 opmerking: